Loading Dogodki

O webinarju

Se tudi vi sprašujete, kje je tista časovna meja, ki jo naj postavite otroku za igranje videoiger? Če je trenutno tako zelo popularna igra Fortnite resnično primerna, da jo vaš otrok igra? Je vpliv digitalizacije na družino resnično le negativen ali jo lahko starši pri vzgoji obrnemo sebi v prid?

Raziskava, ki je bila objavljena v najbolj ugledni medicinski in znanstveni reviji kaže, da je sama količina časa, ki ga otroci preživijo pred TV, DVD, računalniškimi zasloni in na internetu, povezana s pomembnimi, merljivimi biološkimi spremembami v njihovih telesih in možganih, ki bi lahko imele pomembne zdravstvene posledice.

V predavanju, ki ga bo vodil mag. zakonskih in družbenih študij, se bomo poglobili v tematiko video iger in njihove vedno bolj rastoče popularnosti v sedanjem svetu. Tekom predavanja bo Denis Ališič razložil faktorje zasvojljivosti, ki jih najdemo v video igrah, in kako te igre vplivajo na otroke ter njihov razvoj. Podal bo tudi primere zdravih in nevarnih video iger, ki jih starši lahko uporabite.

Pri filmih in risankah bo opisal podobno kot pri video igrah kateri filmi in risanke so škodljivi za otroke in kateri so varni za ogled ter lahko celo koristijo za njihov razvoj. Filmi in risanke pa niso nujno slabi –  kako uporabiti filmi in risanke za čimboljši učinek in za pomoč otroku pri njegovem/njenem razumevanju sveta?

V drugem delu predavanju bomo govorili o vplivu digitalizacije na družino, o njenih prednostih in slabostih. Kakšen je  vpliv socialnih medijev na otroka/najstnika v današnjem svetu?

Konec webinarja je namenjen vprašanjem, ki so nam jih o tematiki posredovali starši.

O Denisu Ališiču

Je mag. zakonskih in družinskih študij. Tekom svojega izobraževanja je sodeloval pri raznih poletnih taborih, kjer so bili otroci v stiku z naravo. Na teh taborih je opazil, da postaja digitalni “tsunami” vedno večji problem in se odločil raziskovati in delovati na področju digitalnih medijev.

Z veliko mero kritičnosti raziskuje in analizira videoigre in risanke ter išče v njih tako pozitivne kot tudi negativne elemente.

Na raznih dogodkih sodeluje je kot izvrsten predavatelj s predavanji na tematiko zaslonske tehnologije (igric, risank, filmov), socialnih medijev in interneta. Je avtor številnih člankov, v katerih bralcem na razumljiv način približa opisano problematiko in jo predstavi s številnimi praktičnimi primeri in rešitvami.

Staršem skuša približati digitalno resničnost in jim pomagati se spopadati z njo.

PRIJAVA
Go to Top